Aanleg

Wanneer het ontwerp klaar is en u met de offerte akkoord bent kan de aanleg beginnen. Met een gestructureerde aanpak zal de tuin meer en meer vorm gaan krijgen. Er zal netjes en zorgvuldig worden gewerkt zodat u jarenlang plezier hebt van uw tuin.

Wilt u zelf graag mee werken? Dat kan. Dan is het handig dat we dit vooraf weten. Dan kan hier in de offerte al rekening mee worden gehouden.

Verder vind u op deze pagina meer informatie over materialen die nodig zijn bij de tuinaanleg.

Verhardingen
Bij de keuze van de verharding voor een oprit, pad of terras zijn er vele mogelijkheden. De keuze in materialen is enorm. Tegels,  klinkers en natuursteen zijn in heel veel maten en varianten uitgevoerd. Ongetwijfeld is er ook iets dat bij u past.

U kunt ook kiezen voor een halfverharding: grind, split, slate, houtsnippers of boomschors. Ook hierin is het sortiment groot en zijn er vele mogelijkheden.

De aanschaf van verhardingsmaterialen is vaak een behoorlijke investering. U wilt er dan ook zeker van zijn dat uw oprit, pad, of terras goed wordt aangelegd. Wij kunnen daarvoor zorgen.

Hout
In vele tuinontwerpen zijn houten elementen verwerkt. Dat is ook niet zo vreemd want de toepasbaarheid is erg groot.
In het ontwerp kunnen verschillende elementen worden toegepast:

  • veranda,
  • vlonder,
  • pergola,
  • schutting
  • tuinhuis

Ook details als houten bloembakken of een tuinbankje kunnen de tuin net dat beetje extra geven.
Hoveniersbedrijf Kostelijk kan voor een groot sortiment tuinhout leveren.

Wist u dat:
Veel hout tegenwoordig ook vervangen kan worden door kuststof/composiet.
Dit kunnen (vlonder)planken, schuttingpanelen poorten en palen zijn. Prijzen komen overeen met hardhout.
Hardhout heeft de eigenschap sterk te verkleuren.  Kunststof/composiet verkleurt bijna niet en bomen hoeven niet gekapt te worden. Zo draagt u bij aan een gezonde natuur.

Grondverbetering
Gezonde grond is dé basis voor sterke en gezonde planten. Voordat een tuin word aangeplant is het vaak nodig de grondstructuur te verbeteren. Soms is het voldoende om de grond goed te bewerken. In andere tuinen kan het zo zijn dat er (mest)stoffen toegevoegd moeten worden. Dat kan vaak in de vorm van goed verteerde compost. Als de grond luchtiger moet worden is turfmolm heel geschikt. In het ergste geval moet de grond zelfs afgegraven worden.
Het budget kan ook een rol spelen in de aanpak van grondverbetering.

Belangrijk:  Om goede grond luchtig en goed bewerkbaar te houden moet er met regelmaat  organische stof toegevoegd worden.

Beplanting
Een onmisbaar onderdeel in de tuin is het groen. Bomen, heesters/struiken, vaste planten, bollen en gazon zorgen voor rust, evenwicht en vooral ook kleur. In een beplantingsplan waar verschil in hoogte, vorm, kleur en textuur goed zijn toegepast, ontstaat evenwicht en harmonie. Goed ontwerpen is een vak apart. En om dat daadwerkelijk goed te doen is kennis van planten natuurlijk onmisbaar.
Ook  kennis aangaande het onderhoud van de beplanting is belangrijk voor de toekomst van de tuin.
Bij Hoveniersbedrijf Kostelijk is die kennis in huis en kunt u er van op aan dat er een goed beplantingsplan word gemaakt.
In overleg met u als klant word de beplanting samengesteld. Rekening houdend met o.a. kleur, vorm, en groeiplaatsomstandigheden.

Bomen
Bomen zijn er in allerlei vormen en varianten. Statig, sierlijk, groot, klein, open structuur of gedrongen. Bomen geven een tuin iets extra’s. Ze zorgen voor structuur in de tuin, geven beschutting en op een warme zomerdag is het onder een boom goed toeven.

Met de juiste kennis en het inzicht wat betreft toepassing kan Hoveniersbedrijf Kostelijk  zorgen voor de juiste boom op de juiste plaats.

Heesters of struiken
Heesters of struiken vervullen  naast bomen een belangrijke plaats. Ook deze plantengroep zorgt voor structuur in tuin en border. Heesters kunnen om verschillende redenen worden geplant. Voor het blad, de bloei, de vorm, of een combinatie daarvan. Heesters zijn er groenblijvend en bladverliezend, maar geven allemaal het hele jaar door structuur in de tuin in tegenstelling tot vaste planten.
Door ze op de juiste wijze toe te passen krijgt u samen met de bomen, de vaste structuur die het gehele jaar in uw tuin te zien zal zijn.

Halfheesters
Dit is een vrij kleine plantengroep die toch veel wordt toegepast. Het zijn planten die niet echt een houtig takkengestel hebben maar in de winter ook niet helemaal afsterven. Het meest bekende voorbeeld hiervan is toch wel Lavendel. Ook Vinca (Maagdenpalm) is hiervan een voorbeeld.

Vaste planten
Vaste planten zijn de kruidige planten die in het voorjaar verschijnen en in het najaar weer afsterven.
De meeste vaste planten bloeien. Anderen zijn van waarde vanwege hun blad. Het is een zeer grote en wellicht de mooiste groep planten om kleur en variatie in uw tuin aan te brengen. Maar het is een kunst om de juiste combinaties te maken. Bloeitijden, bloeiwijzen, (blad)vorm, textuur en hoogte zijn allemaal factoren waarop gelet moet worden.

Gazon
In veel tuinen is een gazon te vinden. Een gazon kan meerdere functies hebben: speelruimte voor de kinderen, voor de sier en dus vaak als rustpunt, of allebei.

Informatie over onderhoud vind u hier.

Eenjarigen
Eenjarigen hebt u maar een groeiseizoen. Maar toch kopen we ze telkens weer. Hoe kan dat nou? Daarvoor zijn een paar redenen:

  • ze geven direct kleur
  • bloeien het hele seizoen uitbundig
  • we kunnen ermee variëren
  • ze zijn niet duur
  • overal toepasbaar.

Om optimaal te kunnen genieten van eenjarige planten is goede verzorging nodig. De planten mogen geregeld bemest worden. Vloeibare mest heeft een goede maar korte werking.
Bij gebruik kunt de dosering op de verpakking aanhouden. Meststoffen in korrelvorm geven hun voeding langzamer af en kunnen een paar keer per seizoen gegeven worden.

Voldoende vocht is natuurlijk heel belangrijk en is het raadzaam om regelmatig de oude bloemen te verwijderen.

Bekende voorbeelden van eenjarigen zijn: Petunia’s, Geraniums, Afrikaantjes, Pronkerwt, Zinnia’s Zonnebloemen, Vlijtige liesjes.

Bollen en knollen
In een beplantingsplan is dit vaak een vergeten groep. Een van de redenen is dat ze een beperkte planttijd hebben. Veel andere planten kunnen bijna het gehele jaar door geplant worden.

Vooral in het vroege voorjaar zijn Krokussen, Sneeuwklokjes Winteraconietjes, en iets later natuurlijk ook Narcissen,Tulpen en Bosanemonen een prachtige groep planten om de tuin al vroeg in het jaar kleur te geven. Dit zijn natuurlijk maar een paar bekende voorbeelden maar het sortiment is erg groot.
Toch is het zinvol om goed te kijken welke soorten u plant. Een simpele tip: kies soorten die geschikt zijn voor verwildering. Die hoeft u maar een keer te planten en dan heeft u er verder geen omkijken meer naar.
Geschikte soorten voor verwildering zijn Krokussen, Sneeuwklokjes Winteraconietjes, Trompetnarcissen (tête-à-tête)  Bostulpen en Bosanemonen. Allemaal vroege soorten die het prima doen onder bomen en bladverliezende heesters.

Als u het niet erg vindt om elk jaar tijd te steken in het planten van bollen en knollen, dan zijn bijvoorbeeld dahlia’s, begonia’s en andere (vorstgevoelige) soorten leuk om in de tuin te hebben.